Stangbyggeriet | Folden Flyfishing

Glassfiberstenger

Hot or not?

håndlaget-epic-686-fluestang

La oss bare si med en gang at det har skjedd utrolig mye innen produksjon av glassfiberstenger det siste ti året. Og vi som trodde de var døde. Det skjedde omtrent på den samme tiden da karbonstengene ble raskere og raskere. Mens i dag ser man at det blir produsert flere karbonstenger med midflex aksjon igjen, tilsynelatende går dette i en sirkel. Vi finner i dag også glassfiber med progressive og raske aksjoner.

I Norge er vi ikke bortskjemte med et stort utvalg av ulike merker innen stenger, og glassfiberstenger fins det få av. Men glassfiber er det perfekte materialet for å bygge custom fluestenger med et klassisk, stilrent utsende. Disse stengene har en langsommere kasterytme som resulterer i perfekt presentasjon av både våt og tørrfluer, og mindre skremte fisk. Hele stanga fungerer som en sjokk absorberer, og når fisken rister på hodet kan du kjenne det hele veien ned til korkhåndtaket. Det gjør det en fornøyelse å kjøre selv mindre fisk på. Ved å senke tempoet i kastingen blir man mer oppmerksom og man opplever en større kasteglede. De aller fleste vil også føle å ha mer kontroll på selve kastingen og presentasjonen. 

I dag fins det mange produsenter av glassfiberstenger, selv mange av de store merkene har sett seg nødt til å komme med en egen glassfiber serie, da populariteten har steget så mye de senere årene. Men det er bare et fåtall stangprodusenter som klarer å lage fantastiske glassfiberstenger i de tyngre klassene. Vi forhandler Swift Epic som i dag er verdensledende og veldig innovative også innen dette feltet. Disse kraftige stengene gjør det mulig å kaste store streamere med en utrolig smidighet uten at de føles for tunge. Det er landet mang en bonefish og selv GT med disse beistene, og dette på grunn av at du kan legge på mer press enn du vil kunne gjort med en karbonstang. Mer press jo enklere er det å snu de store fiskene. 

I motsetning til den populære oppfatningen er høy linehastighet ikke alltid ønskelig. Om sant skal sies er en hurtigflygende flueline sjeldent det du trenger under praktisk fiske, da det ofte skremmer mer enn en skulle tro. Uansett er linehastighet ikke helt diktert av stivheten i en fluestang men av teknikk og hastigheten som fluekasteren kan utføre gjennom trekket.

Det er helt sikkert at glassfiberstenger ikke bare er snillere på tynne fortommer og fiskene som er på, de er også snillere og mer håndterbare for fluekasteren. Glassfiber har dessuten en mye høyere motstand mot skade enn karbonfiber, noe vi anser som en stor fordel.

Hvis du går å vurderer din første glassfiberstang anbefaler vi en kortere stang i klassene 3-5 #. Det er her glassfiber virkelig skinner. 

Og så er glassfiberstenger morsomme å kaste med, det fins ingen annen måte å beskrive det på.

Glassfiberstenger har bare mer sjel.                                                                              

Ikke alle glassfiberstenger er laget likt. Akkurat som karbonfiber (grafitt), kommer glassfiber i mange ulike varianter. De materielle og mekaniske egenskapene til glassfiber som brukes i framstilling av blanks varierer mye. Vi i all hovedsak E glass, S Glass og S2 Glass (Epic)

Før vi forviller oss er det viktig å berøre et ofte brukt, men sjelden forstått begrep.

Hva er en modul? ( Young`s Modulus )

En modul er en numerisk verdi som representerer en fysisk egenskap til et materiale.

Dette er elastisitetsmodulen – et tall som representerer hvor lett det er å deformere / strekke et materiale. Når vi snakker om fluestenger bruker vi vanligvis modul for å beskrive stivheten til materialet som ble brukt til å konstruere emnet. Generelt sett har stenger med høye moduler raskere utjevningshastighet, men er mindre sterke generelt. Stenger konstruert med lavere modulmaterialer (SplitCane og glassfiber) krever vanligvis mindre kraft til å bøye seg, er sterkere, bøyes dypere og går tilbake til rett litt saktere enn stenger av karbonfiber.

Men dette er ikke alltid tilfelle, da mange andre faktorer også bidrar til hvordan en fluestang presterer. Tapering og veggtykkelse, lengde og svingvekt spiller mer innflytelsesrike roller for hvordan en fluestang presterer. Det er fullt mulig å lage en ‘treg’ fluestang fra karbonfiber og en ‘rask’ fluestang fra glassfiber eller bambus. Som Herr Einstein sa – Det hele er relativt.

E- Glass

Det vanlige E-glasset som ble funnet i rimeligste fluestenger ble opprinnelig utviklet som en elektrisk isolator på 1930-tallet (derav «E»), og inneholder kryssvevede eller til og med hakkede trådfibre.På grunn av sin styrke, høye skadetoleranser, lave kostnader og formbar natur fant E-Glass raskt fordel hos båt- og surfebrettbyggere.

Mens et tverrvevet materiale kan være flott for å bygge båter, kajakker og surfebrett, gjør selve vevets natur det mindre enn perfekt for å bygge fluestenger.

For å bygge en flott fluestang trenger vi ideelt sett flertallet av fibrene å ligge på langs av blanken i tillegg til et lavere antall fibre som går på tvers for å holde bunten sammen og bidra med bøylefasthet (Generelt oppnås bøylefasthet ved å benytte et glassfiberskum uansett). Imidlertid gjør alle de ekstra tverrfibrene i konvensjonelt E-Glass ikke annet enn å legge vekt til materialet. Dette er delvis grunnen til at de fleste glassfiberstenger pleier å være relativt tunge og ganske trege til å stabiliseres etter kast. Generelt sett er E-Glass billig å produsere og relativt tungt.

S- glass

S-glass ble først utviklet for militære missilapplikasjoner, og senere, rustningsplatering på militære kjøretøy. Det er et produkt av høyere kvalitet enn standard E-glass og er omtrent 30% sterkere og 15% stivere. S-Glass brukes i applikasjoner som krever større styrke og mindre vekt enn vanlig E-Glass. Et veldig lite antall produsenter hevder å bruke S-Glass i fluestenger. S-Glass er et ypperlig materiale for konstruksjon av fluestenger.

Enveis S-2 glass ( Epic )

Epic FastGlass fluestenger er produsert fra Zentron 8 mikron unidirectional S-2 Glass. Denne neste generasjons fiber er spesielt egnet for fluestangproduksjon og har 8 mikronfibre utviklet og produsert i USA. Disse fibrene er nesten halvparten av diameteren til andre ensrettede materialer, noe som resulterer i et strammere, mer presist og sterkere materiale. Zentron S-2 Glass er et moderne kompositt materiale som har meget høy skadetoleranse, høy strekkfasthet, høy bøyestyrke og er ekstremt godt egnet til moderne fluestangkonstruksjon. Moderne ensrettet S-2 Glass brukes først og fremst i konstruksjon av vindmøller og helikopterrotorblad.

Med de fleste fibrene som løper i lengderetningen – der de trengs mest – kan man produsere fluestenger som ikke bare er veldig sterke, men som er veldig lette og har raskere utgjenvnings hastigheter enn vanlig E-Glass eller til og med standard S Glass.

Kort sagt, er S2 glass så sterk at man kan bruke mindre materiale, og dette gir et veldig sterkt emne som er lett og ekstrem responsiv.

Epic FastGlass fluestenger har fremdeles full bøyeevne, styrke og kasteglede av glassfiberstenger, men uten den tilhørende vekten og den spagetti -følelsen vi alle kjenner fra bestefars glassfiberstang. 

Er glassfiber hot or not?  Vi har iallefall en spesiell forkjærlighet for glassfiber stenger …

Ønsker du å designe din egne unike glassfiberstang, følg linken her.

folden-flyfishing-logo
Translate »